Il blog di Roberto Zamperini

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L’acqua si magnetizza! (ma solo in Cina)

E’ una ricerca che da noi è passata sotto silenzio (come spesso accade quando la ricerca contravviene i dogmi imperanti). Si tratta di un lungo articolo sulle proprietà dell’acqua magnetizzata, della quale parla anche l’amico fisico Roberto Germano, nel suo AQUA. Chi ha letto il suo bel libro, ricorderà che Germano parla, anche se non è argomento centrale del libro, di certe proprietà anomale dell’acqua, tra le quali la sua magnetizzazione. Ovviamente, è cosa che va sottaciuta ai soloni della Scienza con la S maiuscola, perché l’acqua NON è materiale magnetico. Eppure… Eppure l’acqua sottoposta a campi magnetici sviluppa certe caratteristiche particolari, che la cosa piaccia o no a detti soloni.

Ebbene, l’articolo in questione è opera di fisici cinesi (X. F. Pang Institute of Life Science and Technology, University of Electronic Science and Technology of China, Chengdu 610054, P.R. China and International Centre for Materials Physics, Chinese Academy of Sciences, Shenyang, 110015, P.R. China) e si intitola:

The conductivity properties of protons in ice and mechanism of magnetization of liquid water

(Le proprietà di conducibilità dei protoni nel ghiaccio e nel meccanismo di magnetizzazione dell’acqua liquida)
che compare nel
THE EUROPEAN PHYSICAL JOURNAL B – CONDENSED MATTThe conductivity properties of protons in ice and  mechanism of magnetization of liquid waterER AND COMPLEX SYSTEMS
che potete trovare al link
http://www.springerlink.com/content/917k57010570x215/
Particolare di qualche interesse: dall’articolo si evince che in Cina le ricerche sull’acqua magnetica sono iniziate almeno 15 anni fa. Checché se ne dica, la Cina NON è vicina.
_____________________

Abstract.   From a study of electrical conductivity of protons in the hydrogen-bonded chains in ice we confirm that the magnetization of liquid water is caused by proton transfer in closed hydrogen-bonded chains occurring as a first order phase transition, through which the ice becomes liquid water. We first study the conductive properties of proton transfer along molecular chains in ice crystals in our model. Ice is a typical hydrogen-bonded molecular system, in which the interaction of localized fluctuation of hydrogen ions (H+) with deformation of a structure of hydroxyl group (OH) results in soliton motion of the protons along the molecular chains via ionic and bonded defects. We explain further the quantum conductive properties of proton transfer and determine its mobility and conductivity under constant electric-field using a new theory of proton transfer, which agree with experimental values. From features of first order phase-transition for ice, and some experimental data of pure and magnetized water we confirm further that there are not only free water molecules, but also many linear and closed hydrogen-bonded chains consisting of many polarized water-molecules in the liquid water. Thus a ring proton-current, which resembles to a “molecular current” or a “small magnet” in solids, can occur in the closed hydrogen-bond chains under action of an externally applied magnetic field. Then the water molecules in the closed chains can be orderly arrayed due to the magnetic interaction among these ring proton currents and the externally applied magnetic field. This is just the magnetized effect of the water. In such a case the optical and electronic properties of the water, including the dielectric constant, magnetoconductivity, refraction index, Raman and Infrared absorption spectra, are changed. We determine experimentally the properties of the magnetized water which agree with the theoretical results of our model. However, the magnetized effect of water is, in general, very small, and vanishes at temperatures above 100 C.

4 maggio 2010 - Posted by | Energie Sottili, Scienza

2 commenti »

  1. Non è questione di dogmi imperanti, come ci insegna la storia
    chi avanza troppo non viene capito.Purtroppo è l’ignoranza a farla da padrone, altro che dogmi.

    Commento di marco Innocenti | 4 maggio 2010 | Rispondi

  2. “and vanishes at temperatures above 100 ○C”
    guarda caso, come per altre caratteristiche capacità a noi ben note!

    Commento di SkyLuke | 5 maggio 2010 | Rispondi


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